Editors. Za prvič.

No, čisto prvi ni. Prej sem nekaj pisaril (ništa mudro!) na last.fm journalu. V angleščini, izključno o muziki, ki mi je, jebiga, pač največja strast.

Editors, sem rekel.

Njihov prvenec The Back Room, ki je izšel isto leto kot čudež imenovan Arctic Monkyes (pa ne bomo sedaj o tem, če je le-ta over-rated ali ne, s tem sem se ubadal že na zgornjem naslovu, pa nisem prišel daleč) je ostal- predvsem zaradi AM – v ozadju. Same pozornosti fantom iz Birminghama vsaj v Veliki Britaniji sicer res nikoli ni manjkalo – že ko so bili še Snowfield (torej ko so bili še unsigned) se je o njih veliko govorilo. Ampak vedno zgolj kot o britanskih Interpol ali pa, v najboljšem primeru, Joy Division y-generacije. Novinarsko, pa tudi geekovsko omenjanje Editors izključno v opisanem kontekstu, je – se mi zdi – stvarno glupo.

Dejstvo je, da fantje ne odkrivajo tople vode, ampak zvenijo dobro in – zvenijo sveže.

Kaj pa vem, pri Editors me bolj kot asociacitvnost na – meni sicer ljube Joy Division ter Interpol – fascinira turobno vzdušje, kakšen čaroben kitarski rif in pa nekatera res touchy besedila. Deževno-temačen, pa vendar nekako pozitiven mood, ki ga njihova glasba sprošča. Bitter-sweet! Skoraj malo kjurovsko … Fak, storil sem skoraj točno to, kar me načeloma moti. Ampak ni bilo čisto točno to: navajanje imen nekaterih drugih bandov zgolj in samo za lažjo ubeseditev nečesa tako izmuzljivega kot so vibracije ob dobri glasbi pač ni enako kot prisilno uokvirjanje vplivov nekega banda za bolj tehten zapis. Nekateri hočejo novo glasbo, ki jo predstavljajo, bralcem namazati na kruh.

Najboljša recenzija je takšna, v kateri se pisec najbolj razodeva.

Kleemar, del PNC, o katerem bom še pisal, se na svojem myspace-u res zabavno norčuje iz glasbenih novinarjev, ki postavljajo vprašanja v smislu “Katerih 17 glasbenih izvajalecev je najbolj vplivalo na vaše delo?”.

“Influences? Aerosmith, Air and some other band I can`t remember!”

Zaneslo me je, tole je sort-a brez repa, brez glave. Hotel sem samo povedati, da je novi album skupine Editors (An end has a start) že online: it has leaked like quite some time before the official release. Všeč mi je, čeprav sem upal, da bo malo bolj – in ne malo manj – goth od prvega. Prve vrstice s CD-ja, ki so se mi vtisnile v spomin in se že cel dan – tako kjurovsko, res bitter-sweet! – s skirojem furajo po mojih možganih.

I can’t shake this feeling I’ve got . My dirty hands, have I been in the wars? The saddest thing that I’d ever seen were smokers outside the hospital doors …

Torej, tale blog bo more or less o glasbi. Upam, da s čim manj Akrapović alike izrazi (a la ironija samoimplicirane katarze pri cikličnem subjektu kitarskega kruha) in čim več osebne note.

O An end has a start pa obširneje kdaj drugič, zaenkrat sem ga namreč poslušal samo trikrat )

  • Share/Bookmark
 
01
31.05.2007 13:07

ti mas way prevec cajta :D . dj mi nekje posl link, ce je uploadan … ceprav, cist prevec enih finih stvari sm odkril dans.. tk da dvomim, da bom dost navdusen :D

02
tjaša
31.05.2007 13:41

žiga, ti si gifted!:D

dober je ja:) čeglih sem jaz tudi upala da bo še malo bolj dark kot prvi… ampak če bi hoteli biti še bolj kjurovski bi izveneli kot shout out louds, ki na novem albumu zvenijo kot the cure tribute band:) tako da so čist dovolj bitter-sweet bi rekla…:)

(lahko bi kje omenil kdo ti je zrihtal leak:P)

03
31.05.2007 13:43

hah:) shoegazer:D … ja, ti bom poslal. thnx for comment in prid še kej.

04
31.05.2007 13:46

tjaša … hah, ja no:) se še priporočam:^^ začni blogat, pa ne bom tvojih leakov prodajal:D am … kot shout out louds? tbh, še nisem poslušal njihovega novega cdja …

05
tjaša
31.05.2007 16:09

sej sem jaz tudi že čist pozabla na njih, sam igrajo na FQ-ju pa sem se spomnila da bi lahko malo pogledala če delajo kaj zadnje cajte…ne zamujaš nič, razen če ti zmanjka kjurov in hočeš kaj skoraj ampak ne čist istega:D

meh, nisem jaz za bloganje:) če mi nebi nihče puščal komentarjev bi bla še bolj emo kot ti:D

06
31.05.2007 20:10

Uf, kr siol blog :) nisi ti kr tak..čeprav je pa res, da te na last.fm več ljudi bere – čeprav se ti ne zdi, kot pa te bo tu, pomoje. (js berem kr nekej blogov pa skor nikjer ne pišem komentov, ok, razn pr teb :P )

However, zdle poslušam nov album in se mi zdijo točno taki kot bi od njih pričakvala. Zakaj sta mislala/upala da bo bolj dark? (& tnx za leak, komurkoli že pač :D )

Shout out louds kjurovski :o ? Skor ne morm verjet :D must hear.

*ka maš to bedno naret da ne morš poslat komenta brez maila?

07
31.05.2007 20:21

@short: sej lahko to načeloma izklopim, ampak potem tud nick ne bo nujen, to pa bi bilo bedno. itak je pa fora mejla če je meni kaj jasno samo to, da ne more noben s tvojim nickom komentirat, če ne ve tvojega mejla. ker ni nikjer objavjlen. mogoč:P

ne vem zakaj sem mislil, da bolj goth. pa sej nisem mislil da bo fuuuuuuuul bolj goth. ampak, ko sem poslušal npr. camera, me je bilo strah, da bo bend s tako subtilno, a lepo izraženo temačnostjo zavil na neka snow-patrolish pota. pač, in potem sem si želel, da bo nov album ŠE BOLJ goth. ee… na status quo pa res nisem pomislil:D

08
tjaša
31.05.2007 20:40

hmm, zakaj bi bli še bolj dark? ne vem, mogoče kr bi bli depresivni ker jih vsi vedno primerjajo z interpol in joy division. ali pa ker so jih zasenčili arctici:D ne sej, overall je odličen drugi album, še vedno nezamenljivo editorski:)

verjemi verjemi, če ne pa poslušaj:)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !