Siddharta über alles?

Včeraj je imela Siddharta nastop v Kokarjih (selo, da ga iščeš!). Letos so Bogu za hrbtom odigrali že kar nekaj koncertov; poleg kokarske se niso branili niti koncertnih ponudb iz krajev kot so Žiri, Hrastnik ali, lol, Kresnice pri Litiji. Zakaj to počne bend z (zasluženo) največjim samospoštovanjem pri nas?

“Em, Thurston, what happens when youth culture becomes monopolyzed by the Big business?” (The Year Punk Broke)

Bajé je Siddharta na svoji prejšnji turneji naredila 5 milijonov tolarjev izgube, zato morajo sedaj špilati na vsaki kmečki veselici. Njihova računica je preprosta: od organizatorja ne zahtevajo niti centa, a si lastijo celoten znesek od prodanih kart. Me zanima, če so podobne pogoje postavljali tudi npr. na Exitu, lol. Kakor koli, rezultat včerajšnjega večera: 500 x 10€ = 5.000€. Fair enough!

Ne glede na to, da sam nikoli nisem bil ravno siddhartovec, moram reči, da jih neizmerno spoštujem. Ne toliko kot umetnike, pač pa kot poklicne profesionalce.

Na včerajšnji koncert sem prišel s punco kadrovskega šefa Sintala. Kot že stokrat prej – 100% prepričan, da mi vstopnine ne bo treba plačati (ups, everybodys doing it, so why cant we?). Ampak … prišlo je do zajeba. Siddharta je na prizorišče pripeljala še en kombi svojih varnostnikov, ki so bili tam zato, da so nadzorovali Sintalove. Ja, Siddharta crew (to tistim bajsekom namreč piše na razvlečenih mikicah, lol, kot Wu-Tang street team) se je pripeljal v Kokarje samo zato, da so hohštaplerji prodali (maksimalno!) 30 kart več. No, od mene denarja vseeno niso videli. Sicer vedno brez pomisleka plačujem vstopnine, a včeraj se mi je tihotapljenje mimo tistih fašistoidnih zajebancev zdelo svoje vrste stejtment.

Pač, koncert je bil na nivoju. Lajtšov kot ga Armada (venue) še ni – in ne bo nikoli več videla, ozvočenje itak hudo, sound nepredvidljivo dober. Odšpilali so kar nekaj starejših komadov, niti niso forsirali predstavitve Petrole-e. Verjetno mi ni treba pisati, da so bile izvedbe – od prve do zadnje – take kot morajo biti. Niti domov se jim ni mudilo, koncert je trajal skoraj dve uri. Tomi je bil kul, ostali so (razen Haceta) na koncertih itak že od nekdaj kot bi dan prej vsi pokopali lastne matere. Hotel sem povedati samo to, da štekam, zakaj je Siddharta največji bend v Sloveniji. Znajo. In s tem sodim vse ostalo kot njihovo glasbo, do katere se pač nočem opredeljevati. Mislim na vse ostalo.

Zvezde so zvezde ravno zato, ker se jih noben ne sme dotakniti (in s tem ni čisto nič narobe)!

  • Share/Bookmark
 
01
Štefan
10.06.2007 17:07

Joj jaz pa ne poznam ravno njihove muzike, ampak drugače mi pa ni všeč.

02
tjasa
10.06.2007 17:13

ker sem imela nedavno priložnost (khm, čast) tudi sama videti siddharto live lahko potrdim da so res zelo profesionalni na odru. mogoče celo malo preveč… i mean, it wouldn’t kill them to have some fun:)

03
10.06.2007 18:05

Yes, se kar pridružejem tvojemu mnenju. So občudovanja vredni garači. Glasba je pa očitno tudi všeč ljudem. Svaka jim čast, za to, koliko se trudijo, da bi v slovenskem prostoru zaživel nek kvaliteten in profesionalen pristop.

04
10.06.2007 18:16

se strinjam.. siddharta majo dobro musko, ker se trudjo za to.. in mislm da so dobr vzgled drugim.. njihovo delo je bilo nagrajeno tud z viktorjem.. nagrajaujejo pa jih tud ljudje s kupovenjm vstopnic za koncerte in pa s kupovanjem cedejev. men so siddharta dobra skupina (pravi umetniki).. na siddharta live pa še nism bil.. do pa cd ji ki jih delajo tud zelo kvalitetni (vsaj men).. res pa niso edina dobra skupina.. mi je pa všeč ta taktika igranja povsod.. ker mislm da hočjo dosežt vsaka ušesa..

05
dissident
12.06.2007 11:46

Ja, očitno je da s siddharto koncert preide na čisto drug nivo, kjerkoli se že odvija, njihova kvaliteta je kar hvale vredna, tudi na najpreprostejši vtis mi delujejo super, pesmi imajo že zahtevnejše kompozicije (mislim v primerjavi s kakšnimi dan d ali bfm). Igrajo pa res za vsakim ovinkom :) , kar mi je celo všeč, naveličan sem že namreč vseh pijanih rock žurk z mi2 in bfm

06
15.06.2007 11:26

Ubistvu je edina fora, da imajo skupaj dosti denarja, da si lahko privoščijo dobro ozvočenje, produkcijo, promocijo, zaščito… Glasba sama po sebi ni, vsaj meni, nič posebnega je pa zato produkcija kristalno jasna, kar je pa pohvale vredno.

“naveličan sem že namreč vseh pijanih rock žurk z mi2 in bfm” Se priklučujem, k sreči je na teh žurkah glasba sekundarnega pomena… ;)

07
29.06.2007 14:58

hm, meni so pa siddharta čista poza brez vsebine. glasba je kvečjemu solidna (no, po mojem mnenju je čisti šajs, ampak tega se pač ne reče ;) ) edinole če jo primerjam z debilnim mainstreamom v slovenskem prostoru. ampak to se mi ne zdi dovolj, da je nek bend dober. čim primerjavo rukneš na globalni nivo, se zgodi: eeem… khm, kdo so že siddharta???

glede na to, da je dobre glasbe absolutno preveč za čas enega življenja povprečnega zemljana, se mi zdi za siddharto poslušalskega časa pač škoda.

08
Siddhy_ka
30.06.2007 19:19

Škoda cajta??? Halooo…sj so najbolši band u sloveniji…trudjo se, vse majo naj naj…itd :) Drugač pa ql da so pršli u kokarje…js sm bliz doma in je blo res vredi da so pršli, k tle je full oboževalcev :D

09
1.07.2007 00:35

eh, sem se hotla razpisat, pa se mi ne da. sploh pa ne o osebnih okusih. če ti paše, poslušaj, meni ne paše in zato ne bom. :)

10
short.
1.07.2007 14:04

Kak upam da ne bo nastala Iron maiden debata ko se mi ne bo dalvsega brat

11
lemavrica
1.07.2007 16:25

Kar se glasbe tiče samo respect.

Glej, crew-jevci niso tam samo za okras al pa zato da bi prodal kako karto več kot si ti pametno ugotovil. Glede na to da fantje postavjo in razstavjo oder, prenašajo opremo, prodajajo promo izdelke,… bi rekla da pač niso totalno neuporabni. In ti veliko frajer pač nisi plačal karte. So wtf. Dvomim da so pogrešali tistih 20€.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !