Mediafest je mimo

Tole je – če se mene vpraša – z naskokom najbolj kul dogodek izmed vseh, ki so v zadnjem desetljetju poskušali oživeti celjski alternativni kulturni utrip. Mediafest je vizualno – glasbeni festival, katerega elementi so podprti z IK tehnologijo in tvorijo multimedijsko celoto. Festival ostaja pri svoji bazi – live act izvedbi, vendar se konceptualno širi in spreminja.” (vir: MCC)

Letos je trajalo dva dni; sam sem se žal udeležil le “finalnega” večera, ko so muziko prispevali Sphericube in The Mifune, vidžejala (evo me, pa sem (uspešno?) uvozil še en neologizem; erm, sposojenko) pa sta Mateja Rojc & Simon Hudolin-Salci.

Vzdušje je bilo ravno zaradi večpredstavnoti ambienta izredno prijetno, tudi obisk je bil (nepričakovano) kar soliden (verjetno se gre za to zahvaliti toplemu poletnemu večeru).

Sphericube so opravičili svoj dober sloves; edina sporna stvar pri izvedbi je bilo tečno pokanje v zvočnikih, ki pa bržkone ni bilo njihova krivda. Pripravili so skrajno kul (post-rock?) dogodek, ki mu ni manjkalo niti thurstonmoorovskih izživljanj na kitari, niti sigurrósastih vokalov.Ko so del naše možganske skorje okupirali sferikjubasti zvoki, sta na veliko platno – z grafoskopom! – VJ-a Mateja Rojc in Salci live ustvarjala res kul, am, kako bi temu človek rekel … analogno animacijo?

Za Sphericube sta na oder stopila totalno odbita Avstrijca iz dua The Mifune. Svojo glasbo na majspejsu označujeta takole: “jazz-electronics-trombone-guitar-dub-techno-drum-n-bass-jungle-free-jazz-funk-gnawa-soul-chillin-chillout-ambient roots-regagae-rhythm-n-blues-hollers-ethnology-institute-babes-raggas-lebanese-candy impressionism-zen-heavy metal-silence-minimal music-hard bop-hip hop-poetry-grunge-western-spanish guitar music-field recordings-nujazz-afro-cuban-house-tango-acid-jazz-disco-gypsy-swing-movie-scores-chanson-fusion-industrial-punk-trip hop”. Najbolj bizarno je to, da je opis kar realističen! Lap-top-freaka včeraj žal nista naletela na najboljši odziv; med poslušalci ni bilo veliko takšnih, ki bi imeli dovolj koncertne kilometrine za zbrano spremljanje podobno obskurne muzike. Sam sem se trudil in na trenutke kar užival, a moram priznati, da sta bla res mal tumač. Njuno muziko je spremljala digitalna animacija na foro fotra op-arta Vasarelya, ki je bila sicer kar všečna, a – vsaj zame – niti približno tako touchy kot prejšnja.

Fotke bodo; sem upal, da že danes, pa je moj mailbox še prazen (jebiga, kot bloger znam zaenkrat bolje težiti tapravim fotografom kot pa fotkati sam) …

P.S.: Pozabil sem omeniti, da je folk zadaj ustvarjal grafite. Izdelki me, če sem čisto iskren, niso ravno očarali. Je pa res, da to ni baš moja omiljena umetniška zvrst …

edit: evo fotke, ki sem jih obljubil:

Sphericube

The Mifune

Utrinek z živega platna izpod rok Mateje Rojc in Simona Hudolina – Salcija

The other side of the gun :)

Grafit dneva (kot sem že omenil, ni bilo baš hude konkurence)

Nekaj se nas je pa le nabralo (P.s.: Dear groupies, mene boste na fotografiji zastonj iskale!)

Fotografa (merci beaucoup!): Špela Božinović, Tadej Lebič

  • Share/Bookmark
 
01
short.
25.06.2007 14:12

Sphericube so mi bli res kul, mogoč tut zato ker sm prvič poslušala slovenski post-rock v živo :) The Mifune mi pa nista preveč odgovarjala, ubistvu tut zrt neprespane petkove noči nism bla razpoložena za tako musko.. Je pa kul da so ble še razstavljene slike, grafiti, dig. animacija in najbol udobni stoli. All in all, I liked it ;)

02
gyzarr
26.06.2007 17:19

evo, obljubljene fotke …

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !