Včeraj je bila Ljubljana prestolnica pristne alternativne godbe! – (Katalena, The Tide, Neil Leyton and The Ghosts)

Večer smo začeli na Šuštarskem mostu, kjer je so se dogajale kul stvari, ker je ŠOU enkrat za spremembo nekaj denarja naklonil za ne-turbo kulturo. Skupina Katalena je ob Ljubljanici ustvarila neverjetno prijetno in romantično vzdušje, k kateremu ji je bila v veliko pomoč lokacija. City – possesing a soul!

Koncert je bil večino čas zasanjano umirjen, nekajkrat pa je kolektivni duh ljudske muzike obiskovalce pripravil tudi do vsesplošnega poplesovanja. Sound je bil dober, izvedbe so itak vedno. Bend na odru res izgleda dobro, če bi bil fotograf bi sigurno rekel, da so fotogenični. Kitarist Boštjan Narat je vmes izrekel nekaj duhovitih – eno npr. na račun postavitve ograje pred odrom: ” Mi se zdej imenujemo Karantena. Tule je ful bacilov in je res dobro, da ne morete blizu.” Sicer je večino kontakta s publiko opravila Vesna. Z body-languagem, ki ga res obvlada.

Ko je na Šuštarskem mostu nehalo dogajati, je začelo v Ortu, ki me je – kot plac – spet izredno negativno presenetil. Najprej ti redar reče, da ne smeš noter, če ne uporabiš garderobe. Kot v kurčevem gledališču! Za garderobo ti potem neka totalno neprijazna koklja zaračuna enega bruseljskega. Ko prideš do šanka te kelnarca pozdravi. Vau, prva! Pijača draga, folk beden. So fucking high! Med pavzo greš ven in ko greš nazaj noter in ne opaziš varnostnika, te ta zagrabi za roko, potegne nazaj in brez besede preveri, če imaš štampiljko. Funny venue. Possesing no soul!

Vseeno mi to ni pokvarilo večera. The Tide so nadaljevali s kul soundtrackom dneva. Pri njihovem nastopu me je sicer marsikaj motilo, ampak, ko sem na koncu vse skupaj postavil na imaginarno tehtnico, sem priošel do sklepa, da je bil tudi ta koncert dober. Najbolj indiferenten odnos sem vzpostavil z vokalistom, za katerega se še danes ne morem odločiti, če mi je bil všeč. Angleščina mu niti slučajno ne teče tako kot Melée in N’Toku, kar poskuša prekriti z že osladno british naglasom. Tudi v komunikaciji s publiko ni bil spreten. Šalil se je tako, da se je zdelo smešno samo njemu, vmes je zahteval aplazv za njihov support team (i mean, wtf!?!), ko se je zahvaljeval, se je zadebatiral sam s sabo in končal z :”Oh, nehaj Tomaž, kaj je s tabo!” Hardkor! Ampak poje pa dobro. Sentimentalna, touchy intepretacija je njegovo najmočnejše orožje!

Sicer je njihova največja dodana vrednost basistov back-vokal. Res dobro! Kitarsko je glasba The Tide lepo razgibana, pa tudi ritem sekcija deluje, tako kot se reče. Če bi bil fotograf, bi rekel, da niso niti najmanj fotogenični, ampak špilajo pa fajn. :lol:

Vrhunec večera je bil, pričakovano, Neil Leyton z duhovi. Njegov nastop je bil zame najbolj kul dogodek od Szigeta dalje. Svoje genialno spisane pesmi Neil izvaja – genialno. Z glasom, ki bi si ga želel marsikateri pevec kakšne bolj znane rokenrol skupine, navduši vsakogar, s kitaro spominja na Jacka Whita. S publiko komunicira na nadkul način: je luciden, simpatičen in duhovit. Nekaj krepkih je napel RIAA in pa ortodoksnim katolikom, pa tudi svojemu bobnarju je povedal, da ima emo-čupo. Malo me je spomnil na Antona Newcomba :D Zajebaval se je tudi na račun nas, obiskovalcev, če bi morda imeli raje, da v roke vzame akustično kitaro (vzdušje je bilo res v kurcu). Ko po najbolj znanem komadu z naslovom Ingrid Schubert v Ortu še vedno ni bilo zabave, je duhovoma na basu in bobnih povedal, da sta “dismissed” ter v roke dejansko vzel akustično kitaro in se občinstvu prikazal še kot totalno posrečen trubadur. Superkul!

In še scan originalne plejliste skupine The Tide (če že fotke to niso :lol: ):

The Tide - playlista

Edit: pozabil sem, da sem bil po Szigetu še na Sonic Youth. Tako da tisto vzamem nazaj … :)

  • Share/Bookmark
 
01
11.10.2007 16:38

mal mi je bad, da sm ga (spet) zamudila…sam še dobr, da bo Neil kmalu spet na kakem slovenskem odru (glede na to, da je zadn let, dve,tri redno naokol)

02
11.10.2007 16:57

pa xenia jus na gradu in ellen alien v 4ki. včeraj je bil res dan, pismo. in meni je ratalo zamudit vse. jupi.

03
trip
11.10.2007 17:19

leyton :P

04
psycho
11.10.2007 18:29

kasn kul sken … ;)

05
gyzar
11.10.2007 18:32

psycho: you could have cut off the background whiteness!

sploh pa, to ti je najbolj všeč v postu? jebi se:D

06
Ivliet
11.10.2007 18:32

ja katalena je bla res dobra, plac pa dobesedno vrhunski za vcerajsnji spil!

07
muffin_
11.10.2007 19:16

Caki, caki mal… NEIL YOUNG JE VCERAJ KONCERTIRAL V LJUBLJANI?! Za svoje lastno dobro upam, da sem tale prispevek bral povrsno :/

08
short.
11.10.2007 19:19

:lol:

09
muffin_
11.10.2007 19:22

Lol, Neil Leyton, ne Neil Young, ST00PID :) Zdle mi je pa res ze vse mogoce hodlo po glavi, kako bi se kaznoval, ce bi zamudil Younga…

10
muffin_
11.10.2007 19:26

Da se en komentar dodam, hitr poprav tist, da ne bos se koga drugega zavedel :)

11
gyzar
11.10.2007 20:02

hahaha. osel jaz :lol:

sem popravil, hvala. btw, sej ti je za lejtona tud lahko žal!

12
11.10.2007 20:23

Uf, se strinjam. Tale Orto bar. Dam kar copy/paste tega, kar si ti napisal (in kar sem jaz že 101x kje drugje). The Tide so me presenetili, ampak predvsem/tudi zato, ker sem mislil, da bodo igrali Tide. Torej se je izšlo precej dobro. :) Zvok res dober, dobro zvenijo, res. Neil Leyton pa totalno kul. Res zakon, ena kitara pa tako kul zvok. Vokal odličen. Preostanek benda tudi razigran, v gibanju. Drugič imej na majici napisano gyzargeek, da vidim, kdo si. Da te takoj po koncertu zaslišim, kako je bilo. Hec. ajd

13
gyzar
11.10.2007 21:20

končno eden, ki se strinja z menoj glede tega orta. počakaj, da se oglasi pris, boš videl kako bo vzrojil :) ja, kaj naj rečem, lahko bi pivo spili včeraj, ampak sej bo šlo še kako drugač kot pa s popisanimi majcami, rite!?! :D

edit: no, enkrat je res bilo čisto na mestu, da je orto vzel v bran, ker sem imel jaz rahlo oporečen izpad :lol:

14
jin
12.10.2007 13:36

Malo pozno, ampak vseeno… Bila sem na vseh treh koncertih skupine The Tide (v Ortu) in sredin ni bil njihov najboljši, ampak SO dobri in upam, da bodo postali še boljši. Kar se tiče frontmana pa – tudi jaz si nisem bila na jasnem – dokler ga nisem spoznala, in morem rečt, da me je zelo presenetil, ker je off-the-stage čisto skuliran, zabaven in inteligenten. Malo pa že more – kot fontman afne guncat, ne? :) Neila pa poznam že nekaj časa (od kar je pred dvema letoma prvič nastopal na Mostovni) in res stoji za svojimi komadi – tudi sicer je razgledan, družbeno angažiran in kot mi je povedal, obožuje koncerte (ima jih strašljivo veliko v enem letu- ubistvu je skoz po svetu) in je po vsaki turneji kmalu spet “broke”. :) Sicer pa bo svojo turnejo novembra nadaljeval po Italiji.

15
black
12.10.2007 16:12

dragi G., predstava, jutri, Silence, brez, duhovičenja, brez klap, klap…

16
lukav
12.10.2007 20:50

Ah mene je en enkrat vzel na piko in mi zamoril cel večer .. Te gorile so res tečne .. Pivo je pa sploh drago :S ..

Škoda, ker mi ni zneslo prit :S .. Je padu kak cd? :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !